Nëntë vende po bëjnë thirrje për një Eurobond…

0

Nëntë shtete, përfshirë Greqinë, kërkuan dje në një letër drejtuar Presidentit të Këshillit Evropian Charles Michel lëshimin e një Eurobondi për të luftuar ndikimin ekonomik të pandemisë koronavirus. Letra, me përjashtim të Z. Mitsotakis, nënshkruhet nga Presidenti Francez Emmanuel Macron, Kryeministri Spanjoll Pedro Sanchez dhe Kryeministrat e Italisë, Portugalisë, Belgjikës, Irlandës, Sllovenisë dhe Luksemburgut.

Letra erdhi me iniciativën e Italisë dhe më pas të Spanjës. Udhëheqësit e vendeve ishin në një linjë për fillimin e iniciativës, e cila u vonua për disa ditë për të lejuar kohë për më shumë terren dhe për më shumë mbështetje. Shefi i zyrës diplomatike të kryeministrit Helen Sourani ka ngritur barrën e konsultimeve me tetë qeveritë e tjera, duke pretenduar një formulim që nuk do të tjetërsonte disiplinën fiskale.

Ndërsa nëntë udhëheqësit shkruajnë: “Ne duhet të punojmë për një instrument borxhi të lëshuar nga një institucion evropian që do të mbledhë para nga tregjet me të njëjtën bazë dhe për të mirën e të gjitha vendeve anëtare, duke siguruar kështu një financim të qëndrueshëm afatgjatë për politikat që janë të domosdoshme, për të adresuar dëmet e shkaktuara nga kjo pandemi. Argumentet në favor të një mjeti kaq të zakonshëm janë të forta, pasi të gjithë ne përballemi me një tronditje simetrike ekzogjene, për të cilën asnjë vend nuk është përgjegjës, por pasojat negative të të cilit i kemi të gjithë. Dhe ne të gjithë jemi kolektivisht përgjegjës për një reagim efektiv dhe të bashkuar evropian. ” Ky mjet i zakonshëm i emetimit të borxhit, shtojnë ata, “Ata duhet të jenë të mjaftueshëm në madhësi dhe kohëzgjatje për të qenë plotësisht efektiv dhe për të shmangur rrezikun e rifinancimit tani ose në të ardhmen. Burimet e ngritura do të përdoren për të financuar të gjitha Shtetet Anëtare me investimet e nevojshme në sistemin shëndetësor dhe politikat e përkohshme për të mbrojtur ekonomitë tona dhe modelin tonë shoqëror. “

Letra erdhi një ditë pas takimit të Eurogroup (në një telekonferencë), në të cilën presidenti ECB mbronte fuqimisht lëshimin e të ashtuquajturave “lidhje korono” – Eurobonove që synonin posaçërisht luftimin e krizës së re. Christine Lagarde foli për një version “të njëfishtë” – por megjithatë, pavarësisht mbështetjes së vendeve anëtare të Eurozonës, ajo nuk dukej të bindte të dyshuarit e zakonshëm të Veriut Evropian. Në veçanti, Finlanda ka hedhur poshtë me ngulm idenë, ndërsa Holanda dhe Gjermania mbeten të lidhura negativisht (Ministri gjerman i Financave Peter Altmayer të hënën i përshkroi kërkesën e eurobonove si “fjalim fantazmë”).

Megjithatë, kërkesa e “korono-obligacioneve” nuk u diskutua veçanërisht në Eurogroup, “kjo tejkalon përgjegjësitë e ministrave të financave”, shpjegon zyrtarit “K” me njohuri për konsultimet. Debati aktual do të zhvillohet sot në konferencën e ’27 ‘, e cila zëvendëson mbledhjen e planifikuar. Ndërsa dje, me Përfaqësuesit e Përhershëm të Shteteve Anëtare duke vazhduar negociatat për formën e saj përfundimtare, drafti i komunikatës së përbashkët nuk përfshinte ndonjë referencë për një çështje të borxhit. Sipas burimeve të kryqëzuara, kishte pak shanse që kjo të ndryshonte.

Për vendet me nivele të larta borxhi sovran, aftësia për të mbledhur fonde pa rritjen e mëtejshme të siguruar nga një Eurobond, do të ishte jetike marrja e të gjitha masave rë nevojshme buxhetore për të shpëtuar ekonomitë e tyre nga efektet e pandemisë. 

Solidariteti në kushtet që duan Veriorët

Çështja që ishte në qendër të Eurogrupit të djeshëm, më shumë se sa Eurobondet, ishte aftësia për të aktivizuar ESM në luftën kundër pandemisë. Diskutimi u përqëndrua në një seri modulesh të bazuara në një analizë të ESM të vënë në dispozicion të ministrave para takimit. Ndër çështjet e pazgjidhura ishin kushtëzimi që do të shoqëronte çdo program, roli i analizës së qëndrueshmërisë së borxhit dhe FMN, si dhe sasia e fondeve në dispozicion.

Në një letër drejtuar Z. Michel dje në funksion të telekonferencës së 27_ve të ditës së sotme, e cila përmban “përfundimet personale” nga takimi i Eurogroup, Mario Senteno i referohet një “marrëveshje të gjerë” mbi përdorimin e ESM dhe përdorimin prej saj të burimeve, 410 miliardë € ose 3.4% e PBB-së së zonës së euros, “në një mënyrë të pajtueshme me natyrën ekzogjene, simetrike të tronditjes COVID-19”. Presidenti i Eurogroup shton se ekziston “mbështetje e përhapur” për idenë e mjetit të ri që po vendoset mbi bazën e linjës ekzistuese të paracaktimit të ECCL dhe në dispozicion të të gjitha vendeve anëtare të zonës së euros, “me kushte standarde të përshtatshme, mbi bazën e një prej vlerësim ex ante nga institucionet “. Nëse ka përdorim kredie, Senteno thotë, “Mbështetja për ESM do të përdoret posaçërisht për koston e administrimit të epidemisë së koronavirusit, përfshirë kostot shëndetësore dhe kostot financiare të përfshira. Në planin afatgjatë, anëtarët duhet të përqëndrohen në sigurimin e një shtegu të qëndrueshëm “. Ai shton se ekziston “marrëveshje e gjerë” që mjeti i ri të ketë “burime të rëndësishme” në mënyrë që të gjitha vendet anëtare të huazojnë 2% të PBB-së ose më shumë.

Dhe në këtë front, ndarja Veri-Jug doli shumë më e madhe se sa parashikohej. Pozicioni i Berlinit dhe Hagës është që paketat e buxhetit kombëtar, me mbrojtjen institucionale të klauzolës së përjashtimit të përgjithshëm të Paktit të Stabilitetit dhe Rritjes, relaksimi i rregullave të ndihmës shtetërore dhe mbështetja praktike e programit të ri të tregut të bonove të ECB, janë të mjaftueshme për momentin për menaxhimin e krizës. Nëse ndonjë gjë është e nevojshme, të dy vendet janë të gatshme të marrin në konsideratë aktivizimin e ESM, me kusht që financimi të shoqërohet me terma që kujtojnë krizën e euros.

Nga ana tjetër, për vendet me borxhe të mëdha të Jugut, si Italia, Greqia, Portugalia, linja paraprake, në formën e saj të tanishme, kombinon koston e rëndë politike të një programi të shpëtimit me fonde të ulëta në dispozicion (2% e PBB-së konsiderohet nga disa vende të pamjaftueshme). Skenari kryesor i mbështetësve të qasjes së linjës paraprake është që ekzistenca e këtij mjeti në termat e rënë dakord do të jetë e mjaftueshme për të parandaluar nevojën për ta përdorur atë. Nëse ECCL apelohet, një përfitim shtesë i rëndësishëm për vendin që merr këtë vendim është se ai mund të fitojë qasje në programin OMT të ECB, i cili lejon blerje të pakufizuara të obligacioneve qeveritare për vendin e mbuluar nga programi ESM.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.