Marrëveshja Greko-Qipro-Izraelite për gazsjellësin EastMed aprovohet nga qeveritë

0

Këshilli i Ministrave të Qipros miratoi sot propozimin për ligjin e sanksioneve për marrëveshjen transnacionale të gazsjellësit EastMed, siç thuhet nga Ministri i Energjisë George Lakkotrypis.

Duke folur pas takimit, Z. Lakkotrypis tha se marrëveshja po shqyrtohej në parlament, gati për votim dhe shprehu besimin e Konsullatës se “ky projekt ka një shans të materializohet”.

Marrëveshja u nënshkrua në 2 janar në Athinë, midis Greqisë, Qipros dhe Izraelit, dhe ka dispozita specifike në marrëveshje që lejojnë Italinë të nënshkruajë kur të jetë gati, tha Ministri Qipriot i Energjisë.

Ai gjithashtu tha se marrëveshja ndërqeveritare është një mjet i domosdoshëm dhe përcakton çështje të ndryshme midis vendeve, siç janë juridiksioni detar, çështjet mjedisore dhe të sigurisë, por edhe krijimi i një grupi të përbashkët pune midis vendeve për të monitoruar dhe kryer punën e nevojshme.

Ministri i Energjisë tha gjithashtu se Konsorciumi po vazhdon studimet e nevojshme teknike për tubacionin, të cilat gjithashtu janë financuar nga Komisioni Evropian me rreth 35 milion euro.

Ekzistojnë katër studime në ndërtim e sipër, shpjegoi ai, me të parën që ka të bëjë me mbikëqyrjen detare dhe tre të tjerat me studimet teknike të hollësishme (Projektimi Inxhinierik Front-End ose FEED), si për objektet tokësore, siç janë tubacionet dhe stacionet e konvertimit, dhe dhe për studimin teknik FEED për vetë tubacionin nën det.

“Këto janë studime që kushtojnë dhjetëra miliona, gjë që tregon besimin e konsorciumit se ky projekt ka një shans të materializohet,” tha z. Lakkotrypis.

I pyetur nëse pandemia ka ndikuar në perspektivat e bashkëpunimit midis vendeve të përfshira, ai tha se “kur një kompani ose konsorcium planifikon për një projekt kaq të madh, nuk planifikon sipas të dhënave aktuale, por natyrisht se çfarë do të zbatohet për tre, katër, pesë vjet nga tani “.

Pra, në rastin e tubacionit EastMed, studimet e nevojshme janë duke u kryer për momentin dhe shumë shpejt konsorciumi do të vazhdojë me përpjekjen e tij për të gjetur blerës për gazin natyror të Mesdheut Lindor, vazhdoi ai.

Në fund të fundit, ky është kriteri më i rëndësishëm që do të përcaktojë nëse projekti është i realizueshëm apo jo, tha ministri.

I pyetur nëse qëndrimi i Italisë për nënshkrimin e marrëveshjes ka ndryshuar, z. Lakkotrypis tha që nuk kishte ndonjë azhurnim të fundit.

Të gjitha vendet, veçanërisht Italia, ishin të përkushtuara për të trajtuar pandeminë, tha ai, duke shtuar se çështja do të rihapet përsëri në të ardhmen e afërt.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.