Franca ndalon përdorimin e droneve për të monitoruar qytetarët

0

Këshilli i Shtetit Francez sot i bëri thirrje qeverisë të ndalojë përdorimin e droneve “pa vonesë” në Paris për të monitoruar përputhjen e qytetarëve me protokollet e sigurisë kur të pezullohen protokollet e bllokimit, për shkak të mungesës së një kornize ligjore për përdorimi i këtyre pajisjeve teknologjike.

Për Gjykatën Supreme Franceze, përdorimi i droneve nën këto kushte “përbën një shkelje serioze dhe padyshim të paligjshme të së drejtës për respektimin e intimitetit”. Në të njëjtën kohë, Këshilli i Shtetit thekson “rreziqet e një përdorimi që shkel rregullat për mbrojtjen e të dhënave personale”.

Këshilli i Shtetit mori këtë vendim pasi shqyrtoi ankesën e paraqitur nga Shoqata e të Drejtave të Njeriut (LDH) dhe organizata për mbrojtjen e të drejtave dhe lirive të lidhura me Internetin La Quadrature du Net (Rrjeti i Rrjetit).

Gjatë një takimi mbajtur të premten e kaluar, pati një debat të madh rreth potencialit të këtyre mjeteve fluturuese për të identifikuar njerëzit që po filmohen në publik.

Për Ministrinë e Brendshme dhe Policinë e Parisit, identifikimin e individëve nuk është qëllim në vetvete, dronet e bëjnë të mundur për të zbuluar grumbullimet e paautorizuara dhe për të ndihmuar forcat e sigurisë në ndalimin e tyre.

Gjykata Administrative, megjithatë, pa vënë në dyshim argumentet e autoriteteve, mori vendimin e saj në bazë të aftësivë pamore të këtyre mjeteve ajrore pa pilot për të identifikuar qytetarët, dhe për këtë arsye rritet rreziku i paraqitur nga keqpërdorimi i tyre.

Që gjykata të jetë në gjendje të lejojë përdorimin e këtyre mjeteve, do të ishte e nevojshme që të ketë një ligj që rregullon përdorimin e mjeteve ajrore pa pilot që do të përdoren nga Policia e Parisit.

Avokati i LDH Patrice Spinozi përshëndeti “vullnetin e Këshillit të Shtetit për të treguar përkushtimin e tij ndaj lirive themelore”.

“Nuk ka asnjë arsye për të besuar se ky vendim nuk do të zbatohet në të gjithë territorin francez,” tha ai, duke shtuar se nuk kishte asnjë kornizë ligjore për përdorimin e mjeteve të tilla, ai i tha AFP.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.