Fiksimi i punës me kohë të shkurtuar në Gjermani i ofron Europës një model zgjidhje krize

0

Një model gjerman i provuar dhe i testuar i dërgimit të punëtorëve në shtëpi në këmbim të garancive të punës gjatë fatkeqësive mund të ndihmojë Bashkimin Evropian të kufizojë dëmet nga pandemia e koronavirusit.

Ministrat e BE shprehën mbështetje në parim të martën për një plan për të mbledhur 100 miliardë euro (109 miliardë dollarë), kundër 25 miliardë eurove garancitë e qeverisë, për të subvencionuar pagat në mënyrë që firmat të mund të shkurtojnë orarin e punës sesa të largojnë njerëz.

Kritikët paralajmërojnë se miratimi i praktikës gjermane të punës me kohë të shkurtër ose Kurzarbeit, i cili ndihmoi ekonominë më të madhe të Evropës të dalë më shpejt se të tjerët nga recesioni i vitit 2009, mund të pengojë dhe vonojë ristrukturimin e shumë të nevojshme të BE-së.

Megjithatë, është duke u simuluar nga vendet e tjera për të luftuar rënien pasi kriza e koronavirusit godet Evropën.

Unioni IG Metall i Gjermanisë ka ulur tashmë kërkesat për paga për 3.8 milion përpunues të metaleve dhe përfaqësuesit e punës së ndërmarrjeve filluan të bëjnë presion për Kurzarbeit për të ndihmuar në uljen e kostove të pagave.

“Pandemia e koronës na bëri që të braktisim bisedimet normale të pagave kolektive dhe ne arritëm një marrëveshje me punëdhënësit që synojnë të sigurojnë punë dhe të ardhura,” tha Rudolf Luz, kreu i politikës së operacioneve në IG Metall, i cili tani ka pranuar të heqë dorë nga rritja e pagave.

Të gjithë prodhuesit e makinave të mëdha në Gjermani, përfshirë VW, Audi, BMW, Mercedes, kanë aplikuar për punë të shkurtër javët e fundit.

“Falë Kurzarbeit ne mund të zvogëlojmë prodhimin pa shkatërruar strukturat. Punonjësit nuk mund të pushohen nga puna, ata qëndrojnë në organizatë dhe kompanitë menjëherë kanë staf të kualifikuar pasi të përfundojë kriza, “tha Luz i IG Metall.

Në vend që të marrin një pagë të plotë, punonjësit do të marrin një fond sigurimi prej 26 miliardë eurosh të mbikëqyrur nga Zyra Federale e Punësimit e Gjermanisë, e cila u garanton punëtorëve të paktën 60% të pagës bazë të tyre ose më shumë nëse kompanitë shtojnë hapin e tyre.

“Sa më zemërgjerë të jenë termat, kërkesa dhe konsumi i përgjithshëm më i mundshëm mund të mbahet gjatë krizës dhe sa më shpejt të bëhet rikuperimi pasi të hiqen masat e izolimit,” tha në një shënim Ekonomisti i Deutsche Bank, Marc de-Muizon.

VARIACIONET EVROPIANE

Edhe pse Franca ka zgjeruar skemën e saj të papunësisë së pjesshme, mungesa e qartësisë në kriteret e pranueshmërisë mund të dobësojë efikasitetin e saj, thanë analistët e Deutsche Bank.

Masat spanjolle duken më pak bujare, të cilat mund të lënë kërkesën më të ekspozuar ndaj rreziqeve anësore, dhe ka paqartësi për zbatimin e Skemës së Mbajtjes së Punës Coronavirus të Britanisë dhe Skemës së Mbështetjes së të Ardhurave të Vetë-Punësuara, shtoi Deutsche Bank.

Fqinji i Gjermanisë, Polonia, ka një skemë pune të shkurtër, por kritikët thonë se ai nuk është administruar në mënyrë efikase.

Një sondazh nga shoqata e biznesit Lewiatan Confederation në Poloni tregoi se shkurtimet e vendeve të punës mund të jenë të nevojshme në 69% të bizneseve të vendit për shkak të pandemisë koronavirus.

Sonia Buchholtz, një ekonomiste në Lewiatan vlerëson se më pak se një e katërta e planit ekonomik koronavirus të Polonisë, i cili përfaqëson mbi 9% të produktit të brendshëm bruto (PBB), është stimul fiskal që mund të kanalizohet menjëherë në kompani.

“Ne kemi shumë praktika të mira nga Evropa si Kurzarbeit nga Gjermania, mjete nga të cilat mund t’i prezantojmë dhe mësojmë,” tha Buchholtz.

Në një periudhë më të gjatë, subvencionet e Kurzarbeit mund të dekurajojnë ristrukturimin e kompanive nën kontroll, tha Jacob Kirkegaard, bashkëpunëtor i lartë në Institutin Peterson për Ekonominë Ndërkombëtare.

“Ju nuk dëshironi që Kurzarbeit të vonojë të pashmangshmen dhe të lejojë një kompani mumje të mbijetojë. Është një ekuilibër i mirë, “tha ai.

Deutsche Bank vlerëson se numri i punëtorëve me kohë të shkurtër në Gjermani ka të ngjarë të arrijë në 3.5-5.0 milion, duke tejkaluar rekordin e vitit 2009 prej më pak se nën 1.5 milion.

Kurzarbeit ndihmoi Gjermaninë të dilte më shpejt nga recesioni sesa Shtetet e Bashkuara dhe ekonomitë e tjera evropiane, i tha Reuters Alexander Hijzen, një ekonomist i tregut të punës në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim.

Megjithëse të tjerë vepronin me skema të ngjashme, marrja dhe pastaj ndikimi i mundshëm priret të ishte shumë më i vogël, tha ai.

“Ne vlerësuam se Kurzarbeit pati një ndikim të rëndësishëm në ruajtjen e vendeve të punës gjatë krizës globale financiare, me punësimin në gjysmën e dytë të 2009 që vlerësohet të ketë qenë 580, 000 më i lartë se sa do të kishte qenë në mungesë të tij.”

Kirkegaard tha se vendet që prezantojnë një model të subvencionimit të pagave janë në një pozitë më të mirë për një rikuperim relativisht të shpejtë pas një tronditje të thellë afatshkurtër sesa ato ku njerëzit janë dërguar në shtepi si të papunë.

Për Florian Hirsch, një punonjës 37-vjeçar i asamblesë në fabrikën e Volkswagen në Wolfsburg, në Gjermani, sigurimi i papunësisë i kombinuar me një kompani përfituese e merr atë në 90% të pagës së tij bazë,por ai nuk merr më pagë jashtë orarit.

Kjo e bën atë të kujdesshëm për shpenzimet.

“Pyetja e madhe është, si do të rikuperohet ekonomia e përgjithshme nga kjo?” tha ai. “Po sikur të mos kemi klientë sepse ata vetë janë futur në punë afatshkurtër, ose kanë humbur punën e tyre? Atëherë ne humbasim bazën për të fituar bukën tonë. “

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.