Ekspertët shpjegojnë pse Gjermania ka më pak vdekje nga koronavirusi …

0

Mosha e pacientëve, testet e shumta, cilësia e sistemit shëndetësor dhe kufijtë e reagimit të Gjermanisë ndaj pandemisë koronavirus konsiderohen të jenë për shkak të “performancës së mirë” të vendit, me 40,000 raste dhe 200 vdekje (shkalla e vdekshmërisë 0 (5%), është i ulët në listën e vendeve të prekura nga COVID-19.

Sipas Richard Pibondi të Organizatës Botërore të Shëndetit, “ne ende dimë vërtet shumë pak”, ndërsa shkalla e vdekshmërisë në Gjermani, e cila është në të vërtetë ndoshta edhe më e ulët pasi shumë njerëz me virus pozitiv nuk janë testuar, konsiderohet “e denjë për një surprizë”. Z. Pibodi thekson, megjithatë, që krahasimet midis vendeve nuk duhen provuar. “Është si krahasimi i mollëve me dardhat,” thotë ai në mënyrë karakteristike, duke folur për Agjencinë e Lajmeve Gjermane (dpa), megjithatë, duke theksuar se ekzistojnë akoma disa faktorë që kontribuojnë në këtë rezultat:

Koha e epidemisë. Italia, Spanja dhe vendet e tjera të Evropës janë ndoshta përpara Gjermanisë. Në këto vende, virusi ndoshta u zbulua me vonesë dhe, si rezultat, njerëzit e infektuar qarkulluan lirshëm në popullatë, duke transmetuar virusin.

Mosha. Ndërsa shumë pak njerëz ekzaminohen në shumë vende, shifrat zyrtare kanë të bëjnë me rastet e diagnostikuara. Pra, duhet të ketë shumë të rinj që u infektuan por ose nuk kishin simptoma ose kishin shumë të butë. Për rastet e diagnostikuara, mosha mesatare në Itali (63 vjet) ishte shumë më e lartë sesa në Gjermani (45 vjet). Përveç kësaj, përqindja e pacientëve mbi 70 vjeç ishte p.sh. në Korenë e Jugut 9%, ndërsa në Itali 40%. Në Gjermani, Instituti Robert Koch regjistron grupmoshën e “mbi 60”, ku norma është gjithashtu më e ulët se në Itali. Në fillim të kësaj jave, përqindja e të infektuarve mbi 60 ishte 19%, ndërsa mbi 50% ishin në grupmoshën 35-59.

Praktika në lidhje me testet. Struktura e moshës në lidhje me incidencën tregon gjithashtu praktikën e secilit vend në lidhje me testet. Sipas zyrtarit të OBSH-së, nëse Italia do të kishte kryer më shumë teste ndaj të rinjve, nivelet e vdekshmërisë do të kishin qenë të ndryshme. Koordinatori i urgjencës i OBSH-së Michael Ryan raporton për numrin jozyrtar të incidenteve: “Në Gjermani ekziston një strategji provë shumë agresive, kështu që mund të ketë disa incidente të vogla midis rasteve të regjistruara.  “Dhe ky element ndryshon statistikat,” vëren eksperti, duke shtuar se sa më i përparuar të jetë një epidemi, aq më e vështirë është për një vend të kryejë shumë teste, pasi sistemi shëndetësor bëhet i mbingarkuar. “Shqyrto, ekzamino, ekzamino!” Ishte thirrja e liderit të OBSH-së, Anthanom Gebreseus, i cili zakonisht tha se “nuk mund të vësh zjarr në të verbrin, duhet të dish se çfarë po ndodh”.

Cilësia e sistemit shëndetësor. Spitalet janë më të përgatitura, aq më shumë mund të kursejnë, thotë Mike Ryan. “Nëse spitalet mbingarkohen nga një numër i madh i pacientëve, thjesht është çështje mundësish, deri në çfarë mase mund të ofrohet kujdesi i nevojshëm,” thotë ai. Tre faktorë janë të rëndësishëm për këtë, shpjegon Pibodi, “numri i shtretërve në NjQV, përshtatshmëria e pajisjeve mbrojtëse për stafin dhe trainimi i mirë i stafit në NjQV”. Në Itali, me 60 milion banorë, para krizës kishte 5,000 shtretër të ICU. Ndërkohë janë bërë më shumë, sqarohet. Në Britani, me 66 milion banorë, kishte 4,100 shtretër. Por në Gjermani, me rreth 80 milion njerëz, para krizës kishte 28,000 shtretër,

Ndjekja e rasteve dhe karantina. Ekspertët duket se bien dakord që testet e shumta, të kombinuara me identifikimin e shpërthimeve të mundshme dhe izolimin e një numri të madh të njerëzve, janë një mjet shumë efektiv për të ngadalësuar përhapjen e virusit. Gjermania është ndër vendet që janë marrë me këtë çështje në mënyrë efektive, dhe është gjithashtu në mesin e vendeve që kanë vendosur kufizime të ashpra në lëvizjen e qytetarëve të tyre. Sidoqoftë, siç theksojnë ekspertët, metodat e përdorura nga shumë vende aziatike janë ndoshta shumë për gjermanët: Në Singapor ekziston një aplikacion mobil që lejon Bluetooth të gjurmojë një person të gjetur më shumë se 30 ‘larg më pak se dy metra nga një bartës i krijuar virus.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.