‘Borxhi privat’ bombë me ndezje të ngadaltë…

0

Ekonomia komplekse ndërkombëtare është e ndërtuar me kredi. Edhe pse këto ekonomi nuk mund të përmbysen kur ndodh një tronditje e lehtë, në kohë krize të fortë, mund të ketë një trazirë kaq të fortë sa të mund të ndikojë në sektorët e tjerë të ekonomisë. Një ekonomi që varet nga kreditë bazohet në shpejtësinë e lartë të likuiditetit, në mënyrë që ajo të funksionojë normalisht. Në vitin 2008, kriza e kredisë çoi në një ulje të likuiditetit që rrjedh në ekonomi. Sot, tregjet kanë frikë se ulja e likuiditetit do të shndërrohet në krizë kredie.

Problemi nuk është vetëm me sektorin e energjisë dhe naftës, të cilët janë goditur rëndë këto ditë. Bankat përkatëse mund të menaxhojnë me lehtësi humbjet masive nga kreditë e këtyre sektorëve. Në fakt, bankat e Shteteve të Bashkuara, Britania dhe Eurozona nuk janë aq të ekspozuara ndaj sektorit të energjisë siç ishin në pasuri të paluajtshme në vitin 2007. Ndërsa huadhënia për pasuri të paluajtshme në tremujorin e katërt të vitit 2007 shkonte midis 40% dhe 50% të totalit Në sektorin privat, bankat e mëdha në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë sot kanë ekspozim shumë më të ulët, pra përqindje një shifrore, në sektorët e energjisë dhe naftës. Përkundrazi, problemi është se humbjet në këta sektorë mund të shtrihen në të gjithë ekonominë përmes ndërmarrjeve të tjera që gjithashtu kanë bilanc të dobët. Rreth 40% e borxhit privat në Shtetet e Bashkuara, duke përjashtuar sektorin financiar, duhet të shlyhen brenda pesë viteve të ardhshme. Ky borxh është rreth 1.3 trilion. dollarë. Megjithatë, vlera e vërtetë e borxhit amerikan, i cili së shpejti mund të bëhet i rrezikshëm, është pothuajse dyfish. Më shumë se 1.4 trilionë. dollarë në borxhin e korporatave private qëndron midis klasës së investimeve dhe “junk”. Megjithëse Evropa ka shumë më pak borxhe me rendiment të lartë – 0,5 trilionë. dollarë – rreth 800 miliardë dollarë është në nivelin e tij më të ulët të investimeve. Një zbritje e papritur e pjesës më të madhe të këtij borxhi mund të shqetësojë të dy palët e Atlantikut. Ky borxh është rreth 1.3 trilion. dollarë. Megjithatë, vlera e vërtetë e borxhit amerikan, i cili së shpejti mund të bëhet i rrezikshëm, është pothuajse dyfish. Më shumë se 1.4 trilionë. dollarë në borxhin e korporatave private qëndron midis klasës së investimeve dhe “junk”. Megjithëse Evropa ka shumë më pak borxhe me rendiment të lartë – 0,5 trilionë. dollarë – rreth 800 miliardë dollarë është në nivelin e tij më të ulët të investimeve. Një zbritje e papritur e pjesës më të madhe të këtij borxhi mund të shqetësojë të dy palët e Atlantikut. Ky borxh është rreth 1.3 trilion. dollarë. Megjithatë, vlera e vërtetë e borxhit amerikan, i cili së shpejti mund të bëhet i rrezikshëm, është pothuajse dyfish. Më shumë se 1.4 trilionë. dollarë në borxhin e korporatave private qëndron midis klasës së investimeve dhe “junk”. Megjithëse Evropa ka shumë më pak borxhe me rendiment të lartë – 0,5 trilionë. dollarë – rreth 800 miliardë dollarë është në nivelin e tij më të ulët të investimeve. Një zbritje e papritur e pjesës më të madhe të këtij borxhi mund të shqetësojë të dy palët e Atlantikut. Megjithëse Evropa ka shumë më pak borxhe me rendiment të lartë – 0,5 trilionë. dollarë – rreth 800 miliardë dollarë është në nivelin e tij më të ulët të investimeve. Një zbritje e papritur e pjesës më të madhe të këtij borxhi mund të shqetësojë të dy krahët e Atlantikut. 

Problemet financiare dhe financiare të dy viteve 2008-2009 ishin shumë më të mëdha se sot. Kreditë, të cilat janë dhënë me vite dhe me bollëk në sektorin e pasurive të patundshme dhe në kreditë konsumatore, të kombinuara me mbikëqyrjen e dobët të tregut dhe zvogëlimin e kapitalit bankar, pritet të bëhen një problem i madh. Mësimi i rëndësishëm nga 2008-2009 është që ata që formojnë politikën luajnë një rol kryesor në mënyrën se si shpaloset kriza.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.