Aktet e BQE-së për të mbrojtur ekonomitë më të dobëta euro nga ulja e vlerësimit

0

Banka Qendrore Evropiane do të pranojë një borxh të vlerësuar si jo si kolateral për kreditë e tij ndaj bankave në një veprim që synon të mbrojë ekonomitë më të rrezikuara të zonës së euros pasi përballen me rrezikun e uljes së kredisë në pandeminë koronavirus.

BQE do të pranojë obligacione për aq kohë sa ata kishin të paktën notën më të ulët të investimeve në 7 Prill, tha ajo pasi krijuesit e politikave mbajtën një takim të mërkurën në mbrëmje. Vendimi për të injoruar shkurtimet e ardhshme vjen dy ditë para një ulje të mundshme për Italinë nga S&P Global Ratings.

Rendimentet e borxhit italian 2-vjeçar ishin në 11 pikë bazë të enjten me 1%.

Perspektiva që disa obligacione qeveritare dhe të korporatave mund të përballen me rënie, për shkak të kostos së luftimit të pandemisë, nuk ka rezikuar investitorët. 

Borxhi kryesor i Italisë po bëhet gjithnjë e më i kushtueshëm krahasuar me atë të Gjermanisë

Këto shqetësime janë acaruar nga dështimi i qeverive të Bashkimit Evropian deri më tani për të rënë dakord për masat e përbashkëta për të luftuar një recesion më të madh. Udhëheqësit e BE pritet të mbajnë një takim të enjten.

Shenja të freskëta të dëmtimit ekonomik nga masat e bllokimit për të luftuar virusin po shfaqen çdo ditë. Shifrat e enjten treguan rënie të mëdha në biznesin dhe besimin e konsumatorit në Francë dhe Gjermani, dy ekonomitë më të mëdha të zonës së euros.

Ndërkohë, BQE ka kaluar javët e fundit duke ndihmuar për të ofruar kredi për kompanitë dhe duke rritur programet e blerjes së bonove për të qetësuar tregjet. Masat e tij të fundit do të zbatohen deri në shtator 2021, dhe do të aplikohen zbritje “të përshtatshme” për fondet që mund të përdorin bankat, të njohura si “qethje”. Obligacionet do të jenë të pranueshme për sa kohë që vlerësimet e tyre të reja mbeten në nivelin mbi ose mbi nivelin e BB.

“Lëvizja e Bankës Qendrore Evropiane kërkon të sigurojë që zbritjet e vlerësimit nuk çojnë në një krizë kolaterali që mund të dëmtojë huazimin e bankave,” tha Krishna Guha, kreu i strategjisë së bankës qendrore në Evercore ISI, në një shënim. “Ajo përfshin BQE-në, në mënyrë të përshtatshme në këndvështrimin tonë, duke qenë e gatshme të marrë akoma më shumë rrezik kredie në bilancin e saj.”

Deklarata e BQE-së i referohej vetëm kolateralit, pa thënë nëse borxhi me vlera jo të mira do të pranohej gjithashtu për programet e tij të blerjes së pasurive. Këto janë pjesa më e madhe e stimulit të saj monetar, pasi planifikon të shpenzojë më shumë se 1 trilion euro (1.1 trilion dollarë) për blerjet e bonove këtë vit.

Megjithatë, banka qendrore sinjalizoi se hapi mund të presë akoma. Ai tha se mund të “marrë masa shtesë për të lehtësuar më tej ndikimin e niveleve të vlerësimit, veçanërisht me qëllim të sigurimit të një transmetimi të qetë të politikës monetare të tij në të gjitha juridiksionet e zonës së euros”.

Çfarë thonë ekonomistët e Bloomberg …

“Kur shtytja do të mbarojë, Banka Qendrore Evropiane ka bërë gjithnjë atë që është e nevojshme për të parandaluar copëtimin e zonës së euros, të paktën përfundimisht. Në mënyrë të ngjashme, nuk ka gjasa të lejojë rritjen e rendimenteve për ta çuar Italinë në një krizë të borxhit sovran. “

S&P Global Ratings është vendosur të rishikojë vlerësimin e kredisë në Itali të premten, i cili aktualisht renditet dy nivele mbi nivelin e investimeve me një perspektivë negative. Moody’s do të rishikojë Italinë në maj.

Rezerva Federale Amerikane ka thënë se do të blejë borxhe me rendiment të lartë dhe fonde të tregtuara nga këmbimi, si pjesë e një programi për të mbështetur bizneset e vogla dhe të mesme gjatë krizës, dhe BQE-ja tashmë ka vendosur precedentin e saj për blerjen e hedhurinave.

Ajo ra dakord muajin e kaluar për të lejuar bono të qeverisë Greke, të cilat vlerësohen shumë më poshtë se niveli i investimeve, si pjesë e programit të saj të blerjes së bonove të urgjencës në një njohje të fushës së gjerë të shokut koronavirus.

Masat e fundit “synojnë të sigurojnë që bankat të kenë pasuri të mjaftueshme” që ato mund t’i përdorin për të “vazhduar sigurimin e fondeve për ekonominë e zonës së euros”, tha ECB në deklaratën e saj.

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.