Skulptura me plumbçin e lapsit

0

Një artist taivanez ka zgjedhur një formë interesante të të bërit art: ai krijon skulptura në miniaturë nga grafiti i lapsave.

Krijimet e tij, edhe pse të vogla në përmasa, janë të përsosura në deri në detaj. Frymëzimi për këto skulptura mund të jetë çfarëdo, duke filluar nga shkronjat e alfabetit deri tek strukturat komplekse të urave.

Praktikimi i kësaj forme të artit sipas skulptorit, është i thjeshtë dhe pa kosto të larta.

Nga shtëpia e tij në kontenë Yunlin në Taivan, artisti i miniaturës Lee Chien-chu vëzhgon përmes një xhami zmadhues, një prej punëve të tij më të fundit artistike: alfabetin e gdhendur nga grafiti i një lapsi mekanik.
Lee krijon skulptura në miniaturë me tipa të ndryshëm grafiti, të gjithë me diametër më të vogël se 0.5 centimetra. Por, pjesa artistike që ai po mban në dorë, është edhe më e vogël se aq.

Secila prej 26 shkronjave të alfabetit është 0.1 milimetër e gjatë dhe është 0.5 milimetra e gjerë dhe e lartë. Gdhendja e secilës shkronjë kërkon 40 minuta për t’u përfunduar.

I lindur në 1973, Lee filloi të merrej me këtë lloj të veçantë arti vetëm 6 vite më parë dhe frymëzohet me ide nga një sërë subjektesh, duke përfshirë kulturën kineze, pika orientuese të famshme dhe fenë.

“Subjekti që unë përdor për krijimet e mia më së shumti mund të kategorizohet si një stil i artit kinez me karakteristika folklorike. Së fundmi, unë kam krijuar një seri me duart e Buddha-s, një seri me arkitekturë, një me armët tradicionale kineze dhe me alfabetin, 26 shkronja nga A deri në Z. Janë të gjitha pjesë artistike që më pëlqejnë shumë.”

Materialet që ai përdor – grafiti, lapsat mekanike dhe me ngjyrë – janë të lira dhe të lehta për t’u blerë. “Mund të blihen në çdo dyqan të zakonshëm librash ose kancelari,” shprehet Lee i cili thotë se kurrë nuk ka përdorur një laps i cili kushton më shumë se 1 dollar.

Pranë shtëpisë së Lee është Ura Xilou, një pikë e famshme referimi në Taivan. Ai tha se struktura e saj e bukur dhe trarët e kuq, i kishin tërhequr vëmendjen dhe e kishin shtyrë atë të kërkonte e të gjente një laps me të njëjtën ngjyrë, në mënyrë që të mund ta rikrijonte urën komplekse në miniaturë.

“Kur zgjedh subjektin e skulpturës time, gjithnjë marr parasysh formën dhe madhësinë e grafitit. Kështu që Ura Xilou, e cila është drejtkëndore, është e përshtatshme për grafit drejtkëndor,” shprehet Lee teksa kalon pranë urës duke e krahasuar me versionin e tij në miniaturë.

epaselect epa05139286 A picture made available on 02 February 2016 shows a Burj Al Arab building artwork carved from the tip of pencil leads by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139299 A picture made available on 02 February 2016 shows artwork of carved pencil leads by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139297 A picture made available on 02 February 2016 shows letters of the English alphabet carved on (L-R) 0.2cm, 0.9mm and 0.5mm pencil leads by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139298 A picture made available on 02 February 2016 shows a tulip flower farm artwork made from 180 pieces of carved colored pencil leads, by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139294 A picture made available on 02 February 2016 shows figures carved from tips of pencil leads, by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139293 A picture made available on 02 February 2016 shows Christmas figures artwork made from carved pencil leads by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139291 A picture made available on 02 February 2016 shows a lock with keys artwork carved from the tip of a pencil lead by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

. EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139284 A picture made available on 02 February 2016 shows a tulip flower farm artwork made from 180 pieces of carved colored pencil leads, by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139285 A combo picture made available on 02 February 2016 shows an Eiffel Tower artwork carved from the tip of pencil leads, by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139283 A picture made available on 02 February 2016 shows artwork made from carved pencil leads, by Taiwanese artist Chien-chu Lee, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

. EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139281 A picture made available on 02 February 2016 shows Taiwanese artist Chien-chu Lee displaying his Xiluo Bridge carved pencil lead in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139280 A picture made available on 02 February 2016 shows Taiwanese artist Chien-chu Lee displaying his carved pencil leads artwork in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epaselect epa05139174 A picture made available on 02 February 2016 shows Taiwanese artist Chien-chu Lee, carving a 'Monkey King' from the tip of a pencil lead to mark the Chinese Lunar New Year celebrations, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. The Chinese Lunar New Year, or Spring Festival, which falls on 08 February this year, will mark the Year of the Monkey. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139176 A picture made available on 02 February 2016 shows Taiwanese artist Chien-chu Lee, carving a 'Monkey King' from the tip of a pencil lead to mark the Chinese Lunar New Year celebrations, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. The Chinese Lunar New Year, or Spring Festival, which falls on 08 February this year, will mark the Year of the Monkey. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

. EPA/RITCHIE B. TONGO

epa05139174 A picture made available on 02 February 2016 shows Taiwanese artist Chien-chu Lee, carving a 'Monkey King' from the tip of a pencil lead to mark the Chinese Lunar New Year celebrations, in Yunlin County, Taiwan, 31 January 2016. The Chinese Lunar New Year, or Spring Festival, which falls on 08 February this year, will mark the Year of the Monkey. Lee is an engineer who spends his spare time carving pencil leads as a hobby. 'It began about five years ago. I was carving bamboo chopsticks for my children, when a friend suggested me to carve on pencil lead. So I began, and then I became addicted to it. I first carved Chinese weapons and then tried more complicated subjects,' Lee said. EPA/RITCHIE B. TONGO

Comments

comments

Share.

About Author

Avatar

Leave A Reply

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.